Yrittämisen epävarmuus

firma yrittäminenJoku kyseli tällä viikolla Yrittäjät FB-ryhmässä, että miksi kukakin on ryhtynyt yrittäjäksi. Itselleni nousee aina kaksi asiaa mieleen. Vapaus, eli mahdollisuus tehdä töitä käytännössä ajasta ja paikasta riippumatta. Ja toisena se, että voimme tehdä juuri sellaisia projekteja kuin haluamme.

Mikä sitten on haastavinta yrittäjyydessä?

Tätä asiaa on pohdittu jo alussa Elisan kanssa. Ainakin itselläni on vielä paljon opittavaa ja totuteltavaa siinä, että meidän on käytännössä mahdotonta ennustaa tulevaa. Kun meidän logiikka on, että teemme projekteja, on todella vaikea nähdä usean kuukauden päähän. Tällä hetkellä meillä on tieto vuoden loppuun asti (tänään on siis 10.10.) eli näemme noin kaksi kuukautta eteenpäin. Tiedämme seuraavan 60 päivän laskutuksen ja sen jälkeen on pelkkää tyhjää, tavallaan.

On ollut hieno huomata, viimeksi tällä viikolla, että aina kun tulee sellainen olo että ”kohta on tyhjää kalenterissa” niin hankkeita alkaa tulla ovista ja ikkunoista sisään. Saimme kaksi uutta asiakasta, joille pääsemme tekemään todella mielenkiintoisia hankkeita. Kaikkiaan olemme laskuttaneet viimeisen kahden vuoden aikana 52 yritystä ja kohta se luku on 54. Ja jos tulevaisuus menee samalla tavalla kuin historia, veikkaan että tuo luku ihan kohta 60.

Kannattaako yrittää?

Aika moni miettii varmasti itsensä työllistämistä yrittäjyyden kautta. Itse siirryin kevytyrittäjyyden kautta yrittäjäksi. Laskuttaminen oli helpompaa ja alkuun ei tarvinnut heti perustaa juridisia osakeyhtiöitä ja kymmeniä paperisia sopimuksia mihinkään suuntaan.

Ainakin itse suosittelen vähintäänkin yrittäjyyden kokeilemista. Sen kautta osaa myös arvostaa todella paljon jokaista työnantajaa. Palkattuna työntekijänä on kuitenkin aika helppo sulkea silmänsä monelta sellaiselta asialta joka liittyy palkkaamiseen, rekrytointiin ja taloushallintoon. Yrittäjä näkee aidosti sen raadollisuuden mitä liittyy niin lainsäädäntöön kuin kaikenlaisiin maksuihin jotka lankeavat yrittäjän maksettavaksi.

Minimoidaan kulurakennetta

Yksi minkä olemme itse huomanneet, on se että oman talouden kannalta kannattaa pyrkiä minimoimaan kiinteitä kustannuksia. Sen takia emme rakenna kalliita toimitiloja ja hanki kahvikoneita/biljardipöytiä tai vietä kevätpäiviä/pikkujouluja. Se ei tarkoita, etteikö meillä panostettaisi ihmisten viihtyvyyteen. Jokainen saa rakentaa omanlaisensa työympäristön sen mukaan mitä työ vaatii. Välillä työtila on asiakkaalla, välillä kahvilassa tai oman kodin työhuoneessa. Jos kaipaa co-working tiloja, saa niihin mennä koska tahansa.

Tärkeintä on se, että jokainen saa tehdä omia päätöksiä. Jos kaipaa omaa rauhaa ja hiljaisuutta, niin miksi ihmisiä pitäisi pakottaa toimistolle avokonttoriin. Jos istut toimistolla vastamelukuulokkeet päässä kun luet tätä, voit todella miettiä syitä miksi istut juuri nyt toimistolla. Työnantajat haluavat edelleen rakentaa toimistoja ja osa tekee lähes kaikkensa sen eteen että ihmiset varmasti saapuvat aamulla suorituspaikalle.

Yrittämisen ympäristövaikutukset

Nyt puhutaan julkisuudessa paljon ympäristöstä, ilmastonmuutoksesta ja siihen vaikuttamisesta. Kun seuraavan kerran olette rakentamassa betonista toimistoa kaupungin keskustaan – kannattaa miettiä mikä sen ympäristövaikutus on. Suurin osa työntekijöistä voi hoitaa kaiken tai osan työstään etänä. Kuinka moni työnantaja maksaa työntekijälle sähköpöydän ja ergonomisen työtuolin myös kotiin?

Me päätettiin, että meidän asiakkaamme eivät maksa meidän toimitiloja tai pikkujouluja. Minimoimme kaikki kulut, jotta voimme hinnoitella tekemisemme paremmin ja järkevämmin. Sen takia meidän hintataso on alhaisempi kuin monella kilpailijalla.

Meidän yritysten olisi hyvä kantaa vastuumme myös ympäristöstä.
Janne Gylling

Creative/PartnerSinua voisi myös kiinnostaa nämä sisällöt