Oma pääsi on tärkein pääomasi
Käsi ylös, kenelle on käynyt niin, että on saanut mielestään jonkun tosi hyvän idean ja hautonut sitä, jemmannut, säästellyt kuin harvinaislaatuista lahjaksi saatua viinipulloa johonkin erityisen hyvää hetkeen? Entä toinen käsi ylös kaikki ne, joiden idea on lopulta muuttunut etikkaiseksi, hyödyttömäksi ja kaadettu viemäriin, niin kuin se liian kauan haudottu viinipullo? \o/

Otsikkoni on esimerkki asiasta. Keksin kyseisen lauseen (vaikka tuskin olen ainoa) aikanaan erään pankin sosiaalisen median päivitykseen, mutta mielestäni se oli liian nerokas tuhlattavaksi sekuntissa unohtuvaan somepäivitykseen. Niinpä kirjoitin päivitykseen jotain muuta ja säästelin tämän lauseen. Jemmasin sen. Mietin sille erityisen hyvää käyttökohdetta.

Ja nyt kolme vuotta myöhemmin otsikko on edelleen käyttämättä ja siis sitä someposaustakin hyödyttömämpi. Eikä sitä ole goolauksen perusteella käyttänyt kukaan muukaan. Ei edes Elisabeth Rehn, joka viime vuonna kyllä totesi saman asian.

Hyvä ideasi ei ole viimeinen hyvä ideasi

Me jemmaamme hyviä ideoita pahan päivän varalle, koska pelkäämme, että tarvitsemme sitä loistokasta valioyksilötä tiukan paikan tullen. Pahoin pelkäämme, että tämän parempaan emme pysty ja tämä on siis absoluuttisesti parasta, mitä meillä on. Mutta entäs jos se yksi idea, jota haudomme estääkin muita syntymästä?

Olen melko varma, vaikka mitään tieteellistä todistusaineistoa minulla ei sanojeni tueksi ole, että luovuutta kannattaa tuhlata. Kun olemme kaikkemme antaneet ja takkimme on tyhjä, silloinhan sen liepeisiin on levätessämme ja energisoituessamme mahdollista tarttua uusia uljaita ideoita. Vai mitä tuumit?

Ainakaan omaa erinomaista ideaa ei kannata hautoa liian kauan. Se oikeasti happanee. Maailma muuttuu, tilanne menee ohi. Eikä sitä viinipulloakaan kannata iän kaiken hautoa. Ehkä se onkin se harvinaislaatuinen viini, joka tekee siitä muka liian arkisesta hetkestä niin merkityksellisen, että se muuttaa kaiken.

Ja ai niin! Jos joku yleishyödyllinen taho tahtoo tehdä kampanjan pyöräily- tai laskettelukypärän käytöstä, liian vähäisen unen terveysriskeistä tai esimerkiksi jatkuvan oppimisen merkityksestä, niin annan tämän sloganin ilomielin. Vie pois kuleksimasta ja pistä se parempaan käyttöön!
Elisa Heikura

KoodarikuiskaajaSinua voisi myös kiinnostaa nämä sisällöt