Mitä sitten jos olit markkinoilla ensin?

brändi markkinointi oatlyMinua on aina pikkuisen periaatteesta ärsyttänyt hokema ”suomalaiset ei osaa markkinoida”. Koska kyllähän me aina välillä osataan. Mutta sitten kuulen iltapalalla, että Yosa onkin suomalainen kaurajugurttivalmistaja ja aivoni nyrjähtävät.

Siis ihan totta?

Kyyyllä. Yosa on valmistanut kaurasta jugurttia ja sensorttisia maitotuotteenomaisia valmisteita jo vuodesta 1995. Siis siitä samasta vuodesta, kun Suomi voitti sitä kuuluisaa mm-kultaa ekan kerran. Jokainen tietää luissaan, miten kauan siitä on.

Ja sitten yli 20 vuotta myöhemmin tulee Oatly ja pyyhkii Yosalla Ikean koko pöytäosaston.

No okei, ihan varmasti Yosalla on edelleen oma uskollinen käyttäjäkuntansa. Mutta me muut, me joita ei ole iki kuuna päivänä kiinnostanut kaurajugurtti, tiedämme tasan tarkkaan tarttua Oatlyyn. Koska wow no cow!

No mutta olosuhteet ja markkinat ja lässynlää

On tietysti totta, että aika on kypsä eläinperäiset tuotteet korvaaville valmisteille. Mutta ihan yhtä kypsä se aika on Yosallekin. Kun aika on kypsä, markkinoinnin nupit pitäisi kääntää kaakkoon ei lounasaikaan.

Ei voi ajatella, että ”no nythän tätä tavaraa menee muutenkin”. Koska kun paisti on kypsä, viimeistään siinä vaiheessa kilpailijat saapuvat savannille. Ensimmäisenä markkinoilla olemisesta ei jaeta juuri mitään lisäpisteitä kenellekään – etenkään, jos pioneeristatusta ei edes tiedä kukaan.

Tässä hetkessä juuri nyt keskivertokuluttaja nappaa hyllystä ruotsalaisen tetran korvamato iloisesti kuuloelimessä rallatellen. En tietenkään tiedä kaikkia syitä ja seurauksia tilanteen takana. Mutta olivatpa ne mitkä hyvänsä, niin minua aidosti harmittaa, että näin on. Ostan purkin Yosaa ihan vain kannatuksen vuoksi.

Silti parasta olisi, jos ostaisin purkin Yosaa siksi, että alitajuntani mielestäni se on parasta mitä markkinoilla on tarjota.

Me autamme yrityksiä laittamaan megafonia lujemmalle sisältömarkkinoinnin keinoin. Mikäli epäilet, että syytä olisi, nakkaa minua sähköpostilla.

Katso myös:
Iltapäivä jota ei koskaan ollut

EDIT: Janne huutelee täältä vierestä että syön viikottain Yosan tuotteita. Niiden pakkauksista voisin kyllä kirjoittaa pari sanaa seuraavaksi..

 

 
Elisa Heikura

KoodarikuiskaajaSinua voisi myös kiinnostaa nämä sisällöt