Kuka pitää ruorista kiinni?

kapteeni Projekti ruoriKävin puhumassa WP-Jyväskylässä aiheesta ”Mihin WordPress-projektit kaatuvat”. Samasta aiheesta on uusinta Turussa 6.6. ja vielä Tampereella 13.6.

Hieman tuohon teemaan liittyen ajattelin kirjoitella siitä, mikä vaivaa yhä useampaa projektia.

Laivassa on aina yksi kapteeni

Ymmärrän hyvin, että organisaatiot haluavat jakaa vastuuta ja antaa useammalle mahdollisuuden vaikuttaa siihen miten ja mitä tehdään. Kuitenkin, tämä tuntuu olevan pullonkaula yhä useammassa hankkeessa. Tutkimukset osoittavat, että B2B päätöksentekoon osallistuu jo 4-7 ihmistä, eli jokaiseen pieneenkin asiaan halutaan ottaa yhä useamman mielipide.

Tämän tuoma hitaus jäykistää päätöksentekoa. Samaan aikaan puhutaan ketteryydestä ja leanista, joissa ennemminkin karsitaan esteitä ja kehitetään asioita nopeammin.

Päätöksenteko on vaikeaa

On kuitenkin hetkiä, jolloin pitäisi ottaa molemmin käsin ruorista kiinni ja kääntää laivaa siihen suuntaan kuin pitää. Aivan kuten isossa valtamerilaivassa, on laivan komentosillalla kerrallaan vain yksi kapteeni joka päättää mihin suuntaan mennään. Toki hän konsultoi ihmisiä ympärillään, mutta lopullinen päätös ei ole äänestys.

Mikään ei ole lopullista

Yllättävän harva päätös on sellainen, etteikö sitä voisi jälkikäteen muuttaa. On sitten kyse strategiasta, uudesta logosta tai sloganista.

Done is better than perfect. Jotain kovin kaunista tuossa lauseessa on. Se, että jokaista pientä kohtaa viilataan ja säädetään on esteenä siinä hetkessä kun tuote pitäisi vain laittaa ihmisten eteen arvioitavaksi. On sanottu, että aikanaan Nokia sai PowerPointin valmiiksi vasta siinä vaiheessa kun Samsung julkaisi on prototyypin.

Miten voisit nopeuttaa päätöksentekoa? Miten voisit saada asioita eteenpäin? Miten voisit karsia ylimääräisiä vaiheita?
Janne Gylling

Creative/PartnerSinua voisi myös kiinnostaa nämä sisällöt