DAAS – Design as a Service

DAAS Design DesignOPSKyllä, tiedän. Varsinkin Elisa vihaa kaikkea ”X as a Service” ajattelua. Miksi aina kaikki pitää olla ”as a service”? Eikö kukaan keksi mitään muuta tapaa nimetä palveluita? SAAS, MAAS, LAAS jne.

Design Ops

Törmäsin verkossa myös ajatukseen Design Ops -palvelusta. Ryhmä joka pitää huolen siitä, että organisaatiolla on kyvykkyys tuottaa laadukasta designia. Hyvä design on monesti kuitenkin ohjeita, malleja, esimerkkejä jne. Mitä isompi organisaatio, sitä enemmän on mahdollisuuksia siihen, että vähän jokainen alkaa tehdä mitä haluaa ja kokonaisuus alkaa eriytyä.

Ehkä yleisin syy siihen, että yrityksen visuaalisuus lähtee ns. lapasesta, on se, että jokainen suunnittelija haluaa tehdä vähän oman näköistä jälkeä.

Kuka teidän organisaatiossa vastaa jokaisesta ulos- ja sisään näkyvästä visuaalisesta ratkaisusta? Onko jollain henkilöllä ”kaikkivaltiaan” voima tehdä päätöksiä ja yliajaa suunnitteluun liittyviä ratkaisuja?

Jony Ive avaa nätisti oheisessa videossa Applen ajatusmaailmaa ja sitä miten he suhtautuvat designiin.

Universal Guideline

Helpoin tapa rajata ja hallita, on rakentaa selkeä universal guideline, eli ohjeisto jossa on määritelty yrityksen visuaalinen logiikka. Todella hieno malli siitä on visuaaliseen ja digitaalisen muotoon tehty Uberin uudistus.

Uber on määritellyt jo sillä tarkkuudella elementtien muodot, painotukset ja liikkeet, että yksittäisen suunnittelijan ei tarvitse edes ajatella. Näin jokainen tuotos on linjassa ja se luo hallitun yhtenäisen tavan käsitellä yrityksen visuaalisuutta.

Design as a Service

On myös mahdollista ostaa ulkopuolista apua, joka (yleensä) suhtautuu asioihin kriittisemmin. Meillä on tapana kyseenalaistaa ja kysyä. Katsomme asioita isommin ja ulkopuolelta, jolloin organisaation sisäiset voimasuhteet ja mielipiteet eivät merkkaa mitään. Tuomme esille, mistä mahdolliset epäkohdat johtuvat ja autamme luomaan yhtenäisiä kokonaisuuksia.

Onko teidän oman brändin visuaalinen ohjeistus millä tasolla? Pitäisikö sitä tarkastella hieman kriittisemmin ja päivittää se vastaamaan tämän ajan vaatimuksia?

Jos, niin tiedät keneen ottaa yhteyttä.
Janne Gylling

Creative/PartnerSinua voisi myös kiinnostaa nämä sisällöt